You are currently viewing Mi az a “tsukudani”?

Mi az a “tsukudani”?

【Tsukudani no Hi(佃煮の日)】 – Június 29. A tsukudani napja

A tsukudani egy japán étel, amelyet szójaszósszal és cukorral párolt alapanyagokból készítenek.
A felhasznált alapanyagok a tenger gyümölcsei, mint például a Wakasagi füstölgők és a bébiszardíniák, a garnélarák, a bonito és a tengeri moszat, valamint a zöldségek, mint például a shiitake gomba, a dió és a bab, de a marhahús is előfordul.
A tsukudani a Tokióhoz tartozó Tsukuda-szigetről származik, és az Edo-korszakban a főváros / Edo és szülővárosuk között ide-oda utazó daimjók Edo szuvenírjeként hozták haza a tsukudanit, amely így egész Japánban elterjedt.
A Tsukuda-sziget halászai a bőséges kagyló- és halfogásuk egy részét tartósított ételnek főzték.
Tartósított ételként a tsukudani általában elég sós ahhoz, hogy ne romoljon meg. Ízletes kísérőként jól illik a fehér főtt rizshez. A tsukudani az onigiri rizsgolyók töltelékeként is népszerű.

Vélemény, hozzászólás?