You are currently viewing Mi az a sashimi?

Mi az a sashimi?

Sashimi(刺身)

A “sashimi” friss tengeri halfilékből áll, amelyeket harapásnyi darabokra vágnak, és nyersen, szójaszósszal és “wasabival (japán torma)” fogyasztanak.
A “sashimi” leggyakrabban vörös halakból, például tonhalból vagy bonitóból; fehér halakból, például tengeri keszegből, lepényhalból, makrélából vagy tengeri sügérből, és néha édesvízi halakból, például pontyból, valamint garnélarákból, tintahalból vagy abalone-ból áll.
Szinte bármilyen hal felhasználható, de a sashimi esetében a legfontosabb, hogy friss és szezonális alapanyagokat készítsenek, hogy az emberek közvetlenül megízlelhessék az összetevők finomságát.
A finomra aprított “daikon (japán fehér retek)” a halak ágyát adja, a “wasabi” pedig fűszerként szolgál.
A következő fűszerek közül egy vagy néha több is díszítésként szolgál: “shiso” levelek vagy bimbók, ehető krizantémvirágok, frissen reszelt gyömbér vagy citromszeletek.
A “szójaszószt” külön tálalják mártásként:
A sashimi egy darabját szójaszószba mártjuk, amelyben egy kis “wasabi” feloldódott.
Vagy egy kis “wasabit” teszünk a sashimi darabra, majd belemártjuk a szójaszószba.
Milyen sashimit szeretsz? Tonhalat, tengeri keszeget vagy tintahalat?

Vélemény, hozzászólás?