You are currently viewing Mi a különbség az RPG és a JRPG között?

Mi a különbség az RPG és a JRPG között?

Definíciók szerint az egyetlen igazi különbség az az, hogy a JRPG vagy Japánban készült vagy japán piacra készült RPG játékról szól. Azonban az animék és rajzfilmek közti különbségekhez hasonlóan a valóságban sokkal több különbség van a két játékműfaj között is.

Játék: The Legend of Heroes: Sen no Kiseki

Az első és egyik legnagyobb különbség a játékmechanika. A JRPG-k inkább az olyan régebbi vagy hagyományosabb rendszerek felé mutatnak, mint a körökre osztott és stratégia alapú harc rendszer, amelyek a játékost egy új képernyőre irányítják, elkülönítve a harcot és felfedezést. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek innovatívak, mivel nagyon kreatív módon tudják alkalmazni ezeket az ismert rendszereket. A nyugati RPG-k viszont úgy tűnik, hogy inkább a korszerűbb harc rendszert részesítik előnyben. Ez azonban nincs kőbe vésve, rengeteg kivétel van.

Játék: Persona® 5 Strikers

A másik nagyobb különbség a főszereplő. A JRPG-k egy scriptelt sztorit részesítenek előnyben, így a játékos a hős cselekedeteinek megfigyelője, meghatározott személyiséggel és háttértörténettel rendelkezik. Többségében a nyugati RPG-k tiszta lappal szeretnek indulni, amelynél a játékos testre szabhatja személyiségét. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de ez a funkció nagy hatással van a történet mesélés stílusára. Az egyik nagyobb hangsúlyt fektet a történet erős áramlásának fenntartására, míg a másik a játékosok választásának lehetővé tételére.

 

Játék: FINAL FANTASY XIV

A környezet a másik kisebb-nagyobb különbség. A játékvilágok kissé eltérő trendeket követnek. A nyugati RPG-k általában nyitottabb világot kínálnak, rengeteg felfedezési lehetőséggel, míg a JRPG-k inkább a kisebb, lineárisabb környezeteket részesítik előnyben. Ez megint hatással van a történetek folyására. A kisebb, lineáris területek gyorsabban vezetik be a játékost a történetbe, a nagy nyitott területek pedig nagyobb valószínűséggel lassítják a játékot és lehetőséget adnak olyan eseményekre, amelyek nem kapcsolódnak a fő küldetés vonalához.

Szerinted miben különböznek a JRPG-k a nyugati RPG-ktől?

Vélemény, hozzászólás?